Višja matematika za malčke

Zadnjič sva šla s Škratom na potep po mestu. Ustavila sva se na enem od ljubljaskih igrišč.  Škrat se je zapodil direktno v peskovnik in mi tako privoščil zasluženi dve minutni počitek. Tako sem mimogrede poklepetala z eno od mamic, ki se je s ponosnim nasmehom na obrazu pohvalila, da njena dveletna punčka že odlično šteje do štirinajst. Vneto sem pokimala in s šebolj ponosnim nasmehom začela razlagati, da Škrat pa že razume kaj je to ena in dve. Začudeno me je pogledala, češ kaj se pa grem če pa njena že šeteje do štirinajst…včasih celo do dvajset…sigurno je z mojim nekaj narobe..Pokroviteljsko je pokimala, svojo malo prijela za roko in jo odvlekla stran od peskovnika tja med gugalnice in tobogane…Vsak po svoje sem si mislila.

Štetja in številskih predstav pač ne gre metati v isti koš. Omenjena mamica je bila prepričana, da njena punčka ko šteje tudi razume…v resnici pa gre zgolj za reprodukcijo zaporedja, deklica s tem uri spomin za zaporedja in osvaja besedišče. Seveda je tudi to   zelo pomebno!

Kaj pa delava midva s Škratom? 

Počasi gradiva  številske predstave. Najprej sva se posvetila številki ena. Ugotavljava koliko kamečkov imava v rokah? Koliko dreves gledava? Koliko rdečih avtomobilov vidiva?

Predvsem pa prirejava ena na ena. Spodobnost prirejanja ena na ena je osnova za vso nadaljno višjo matematiko. Kako to delava? Čisto preprosto.

Pripravljava mizo,  urejava slišice in predmete, iščeva pare in deliva banane…eno za Škrata, eno za mamico in eno za očka.

Na sliki se vidijo čisto preproste sličice, ki sem jih oblikovala na računalniku, natisnila in plastificirala. Škrat si sličice razporedi po tleh, nato pa po stanovanju išče ujemajoče predmete. En predmet priredi, k ustrezni sličici. Dela ima dovolj, da mami lahko v miru spije kavo:)

 

Image

Kot sem že omenila ima si mora Škrat pred malico pripraviti tudi svojo mizo. Iz pisanega papirja sem izrezala oblike krožnika, kozarčka, vilice, žlice in noža jih pripila na leseno mizico, čez pa za zaščito dala še prozorno folijo. Škrat ima v kuhinji svojo polico kjer lahko najde vse kar potrebuje za pripravo mize. Ob tem spet prireja  predmet k ustrezni ”sliki”. 

Tale slika je nastala nekje med obrokom, ko je prtiček verjetno že ležal pod mizo pa tudi nož in žlica sta šla malo po svoje:)

Pozdravček od mami Teje in malega Škrata!

2 razmišljanji o “Višja matematika za malčke”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s