Malček spoznava vesolje

To, da je škrat obseden z bagri ni nobena skrivnost … Obsesija z delovnimi stroji je tako ali tako tipična za vse malčke palčke. Nisem si pa mislila, da se malčki pri dobrih dveh letih in pol strastno zanimajo tudi za astronomijo. Pri nas je že tako, da se je Škrat pred časom zagrizeno in znastveno lotil raziskovanja raket, teleskopov, zvezd in planetov. Vse skupaj se je začelo čisto po nakjučju nekega popoldneva na Golovcu pred kakšnim mesecem, ko sva s Škratom Čisto po nakjučju naletela na odprti dan na observatoriju. Na travniku so imeli postavljen ogromen teleskop za opazovanje sonca. Škratu so se od nadušenja svetile oči tako, da  sva se postavila v kolono in čakala, da prideva na vrsto. Po skoraj dvajset minutnem čakanju, sem želela obupati in nadaljevati s sprehodom, vedar je bil Škrat znastveno neomajen pri svoji odločitvi, da mora nujno pogledati skozi teleskop…No ko sva končno prišla na vrsto je Škrat pokukal skozi luknjico…ob tem mu je gospod vneto, kot da bi govoril z dvajset letnim študentom astronomije razlagal, da je sonce pravzaprav zvezda in da je nam najbljiža…našteval je še ostale planete in opisoval njihovo oddaljenost od sonca…njegovi razlagi sem rahlo utrujena komaj sledila…a Škrata je njegov monolog očitno tako navdušil, da je celo pot proti domu spraševal in spraševal in me obsipal z tisoč in enim vprašanjem o soncu, ”zvedi”, ”petih”, ”teskopih”…in podobnemu.

Doma se je zapodil med knjige….in do danes ga planetarna norija še ni minila….

Tako sem se na vrat na nos lotila izdelovanja sončnega sistema, ki sedaj ponosno visi sredi Škratove sobe. Navdih za ”projekt” sem črpala iz Montessori pedagogike. Tam je sicer učenje o planetih rezervirano za otroke stare od tri do šest let ….ampak… kot vedno ko sem pri pripravi aktivnosti za Škrata v dilemi se spomnim besed Montessorijeve : Follow the child!…Škrat bi rekel..Mami go with the flow!

Najprej sem se zapodila v bljižno ustvarjalno trgovino kjer sem na hitro nabavila stiroporne krogljice različnih velikosti…nato pa sem se hitro ( da me začetna vnema nebi minila) lotila barvanja in packanja.

WP_20130913_003

Tako nekako je izgledal proces ustvarjanja panetov…Pri barvanju sem si pomagala kar z eno od Škratovih knjigic..priznam, da sem morala pri tem svoje znanje o planetih in vesolju temeljito obnoviti:)

WP_20130913_004

Skoraj vsi planeti so že pobarvani…pri barvanju sem si pomagala tako, da sem jih natikala na zobotrebce:)

WP_20130915_010

…Sušenje…

WP_20131022_007 WP_20131022_009

Nato smo s pomočjo mojstra očka v planete ” našraufali” kavelčke…ter z ene na drugo stran sobe napeljali vrvico…nanjo smo v ustreznem vrstnem redu glede na oddaljenost od sonca napeljali planete… ( Kako že grejo po vrsti? Sonce, Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturen, Uran, Neptun ….Pluton ( ki ni več planet..Škrat pove, da so ga vrgli ven :))

WP_20131023_001

Tako pa je izgledal Škratov nasmeh ob vsem skupaj!

p.s. : Tole kar ima na glavi definitivno ni klobuk, da nebo pomote! To je čelada za astronavte!

Vesolski pozdravček, Mami Teja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s