Priprava na branje … igra spomina malo drugače

Za uspešno branje in prepoznavanje črk mora otrok razviti kar nekaj različnih spretnosti. Večina teh spretnosti, ki otrokom omogočajo razločevanje in prepoznavanje posameznih črk je del vizualnega procesiranja. Eden izmed najpomembnejših procesov, ki poteka med prepoznavanjem črk je vizualna diskriminacija ali proces vidnega razločevanja. Le ta otrokom omogoča, da prek vida prepoznavajo majhne razlike med posameznimi črkami. Dobro razvita vizualna diskriminacija je tako izrednega pomena pri učenju velikih tiskanih črk v prvem razredu, še večji pomen pa ima pri učenju in prepoznavanju malih tiskanih črk (le pomislite na to, kako podobni sta si črki p in b)!

Vizualno diskriminacijo lahko urimo prek enostavnih vaj … ena od teh je igra spomina, ki je malo drugačna od svoje klasične različice:

Na tla, mizo ali preprogo razporedimo sličice s pari, s hrbtno stranjo navzdol. Otroka spodbudimo naj čim hitreje poišče pare. Začnemo z enostavnimi pari. Zahtevnost stopnjujemo tako, da izbremo sličice, ki so si med seboj zelo podobne.

  WP_20140710_008 WP_20140710_009

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s