Ko se maček jezi naj se z lutko pogovori :)

Verjamem, da sta trma in jeza izraz malčkove stiske. Večkrat slišimo, da malčki s svojimi izpadi samo iščejo našo pozornost in potrebo po pozornosti ”obravnavamo” kot nekaj negativnega.  Sama sem mnenja, da so izpadi trme sporočilo za nas starše, da smo z malčkom izgubili stik. Sporoča nam, da je v stiski, da potrebuje pomoč, ker so čustva nakopičena v njem zanj preobsežna in jih sam ne zmore predelati. Zato bruhajo na plan v obliki kričanja in ”grdega” vedenja. Kadar se Škrat strma se trudim (mi še ne uspeva 100%, sem pa na dobri poti:)) ohranit mirne živce in razbrat njegovo sporočilo. Največkrat se usedem k njemu na tla in ga kar direktno vprašam kaj mi želi s svojo trmo sporočiti. Si jezen? Si žalosten? Zakaj si jezen? Zakaj si žalosten? Česa te je strah?

Škrat  trenutno pri treh letih in pol prehaja v tretjo fazo otroške igre. V prvi fazi se otroci igrajo sami, v drugi fazi se igrajo drug ob drugem, v tretji pa se začnejo igrati drug z drugim. No, tako so mu kar na enkrat, me kar malo spominja na kakšnega najstnika, izredno pomembni vrstniki. Včasih je žalosten, če ga ne sprejmejo v igro, včasih se s kom skrega, včasih ne želi deliti igrač z drugimi, včasih ga kakšen starejši otrok malo poheca in tako dalje … Ti dogodki, ga potem obremenjujejo in na plan butajo v obliki ihte, ne-jev, jeze, trme in drugih ”nezaželjenih” oblikah vedenja. 

S podobnimi situacijami se bo Škrat srečeval tudi v šoli. Sploh v prvem razredu, ko bo zanj vse novo. Znašel se bo v novem okolju, z novimi sošolci in novimi pravili igre.  Mislim, da je naloga nas staršev, da otroka pripravimo tudi na prijetne in tiste malo manj prijetne trenutke s sovrstniki. Naučiti ga moramo prepoznavanja svojih lastnih čustev, spodbujati empatijo, da bo lažje prepoznaval čustva drugih in ga opremiti z orodji, da bo znal reševati konflikte s prijatelji.

V prvi fazi moramo malčku pomagati, da bo svoja čustva sploh prepoznal. Različne vidike čustev malček najlažje spozna prek pogovora z nami in prek igre vlog.

Spoznavanja različnih čustev  se lahko lotimo tudi na zabaven način prek pogovorov z lutko. Pri tem pazimo, da bo medtem ko lutka govori naš pogled vedno usmerjen vanjo. Tako lutko za malčka oživimo in pogovor o čustvih, strahovih, jezi pa tudi veselju in sreči se lahko prične.  Malček, ki se že pred vstopom v šolo nauči soočati s svojimi čustvi, bo imel ob prehodu v šolo manj težav s sprejemanjem novega okolja, novih pravil in novih prijateljev.

Razmišljanje o “Ko se maček jezi naj se z lutko pogovori :)”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s