Priprava na branje … vizualno sledenje

Sposobnost sledenja premikajočemu se predmetu, medtem ko je otrok pri miru in pa sposobnost ohranjanja stabilne vidne slike ob premikanju oči in glave, je del okulo-vestibularnega sistema. Otroci s težavami vidnega sledenja težje sledijo premikajočim predmetom, težje kopirajo tabelno sliko in imajo izrazite težave z branjem.

Osemdeset odstotkov informacij, ki jih prejemamo med učenjem, je prejetih po vidni poti. Zato je za učinkovito učenje tako zelo pomembno, da naše oči funkcionirajo dobro. Pri branju, ki je zelo kompleksna aktivnost, je zelo pomembno, da obe očesi delujeta usklajeno. Samo ob usklajenem delovanju obeh očes se lahko otrok dobro osredotoči na besedo, ki jo tisti trenutek bere. Oči pa se morajo osredotočiti tudi na več kot samo nekaj črk na enkrat, da nam omogočijo branje daljših besed. Predvsem pa morajo biti zmožne slediti strani, vrstici za vrstico, od leve proti desni, brez preskakovanja in podvajanja vrstic.

Midva s Škratom vizualno sledenje uriva s preprosto a za Škrata zelo zabavno aktivnostjo. Škrat zgradi krožno progo za lesenega vlakca, potem pa se usede nasproti proge in z očmi sledi vlaku.

WP_20131226_002

Možgančki imajo največ dela, če železnico zgradiva v obliki ležeče osmice. Škrat se nato usede točno pred križišče in opazuje vlak. Pri tej vaji s prečkanjem sredine spodbujamo tudi povezovanje leve in desne možganske  polovice. Ležeča osmica je element Brain gym- a. Več o telovadbi za možgančke lahko preberete na: http://www.braingym-slovenija.si/2.1/index.html.

 

Pozdravček mami in Škrat

6 razmišljanj o “Priprava na branje … vizualno sledenje”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s