Razvrščanje

Otroci se v vrtcu in v šoli srečajo z različnimi spoznavnimi postopki. Mednje spadajo tudi razvrščanje, urejanje in prirejanje. Otroci že sami po sebi radi razvrščajo stvari in predmete iz svojega okolja po eni ali več spremenljivkah. Škrat spontano razvršča kocke na tiste, ki so njegove najljubše barve in na vse ostale, pomaga pri razvrščanju perila, razvršča pribor v predalčke …  Z malo spodbude pa se rade volje loti tudi bolj ”zapletenih” razvrščanj. Z veseljem deliva nekaj idej za urjenje razvrščanja.

Razvrščanje kock – spoznavanje z razvrščanjem

WP_20131121_004

Otrok razvršča tako, da iz kupčka vzame eno kocko in jo primerja z drugo. Ugotavlja ali sta enaki ali ne. Za začetek je najbolj primerno, da izberemo predmete, ki se med seboj razlikujejo le po eni lastnosti (npr. barvi). Takega ”osnovnega” razvrščanja sva se s Škratom lotila s pomočjo barvnih kock. Da je vse skupaj še bolj zabavno so se nama na gradbišču pridružili še delovni stroji, ki so morali pripraviti gradbeni material za izgradnjo pisanih hišic.

Spodaj dodajava še nekaj različnih idej za razvrščanje predmetov, ki se med seboj razlikujejo po več kot eni lastnosti. Škrat zaenkrat uspešno razvršča premdmete na podlagi ene spremenljivke.

WP_20130826_018

Razvrščanje različnih predmetov po barvi

WP_20130823_001

Razvrščanje iz narave

WP_20130720_004

Škrat v peskovniku razvršča živali na tiste, ki živijo na kopnem in tiste, ki živijo v vodi. V vodi se je znašel tudi nilski konj, ki večino dneva preživi na pol potopljen v vodi:)

WP_20130724_001

Razvrščanje prevoznih sredstev – koplno, voda, zrak

Starejši otroci lahko ravrščajo predmete tudi po več kot eni spremenljivki (npr. po barvi in obliki). Pazimo, da so otroci pri delu uspešni. Uspeh in zadovoljstvo ob delu ohranjata otroško radoživost, radovednost in ljubezen do učenja! Naši malčki se največ naučijo, ko je naloga ravno prav zahtevna, da jim predstavlja izziv a je hkrati dovolj lahka, da jo uspešno rešijo:)

 

Pozdravček, Mami in Škrat

 

3 razmišljanja o “Razvrščanje”

    1. Živjo! Prirejanje je ubistvu zelo podobno iskanju parov. Prirejamo predmete, ki pašejo skupaj (npr. eno nogavico k drugi, eno vilico k enem krožniku – to je prirejanje ena na ena). Prirejamo tudi kadar naprimer k cifri določamo ustrezno število predmetov, plod/drevo/listi, mladičke prirejamo k ustreznim staršem…itd. 🙂 Te je to zanimalo ali si želela prav strokovno definicijo?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s