Priprava na branje … vizualni spomin

Verjetno ste že slišali, da odrasli in otroci, ki že zelo dobro berejo, besede prepoznavamo celostno. To pomeni, da jih beremo kot slike. Otroci, ki se šele učijo brati pa  morajo, da besedo lahko preberejo počasi identificirati vsako posamezno črko, jo pretvoriti v glas, glasove pa povezati v besede. Uspešni bralci so  ob branju pozorni zgolj na specifično obliko besed, ki jim jo dajejo posamezne črke. Priklic oblik besed, ki jih že poznamo in smo se z njimi že srečali nam omogoča vizualni spomin. To pomeni, da ima vizualni spomin zelo pomembno vlogo pri branju.

Vizualni spomin je vizualno zaznavna sposobnost, ki vključuje sposobnost priklica vizualne slike. Vizualna slika pa je lahko v obliki črk, številk, besed ali simbolov. Danes je večina informacij v šoli podana po vidni poti. Kar pomeni, da bo imel učenec, ki ima kakršne koli težave z vizualnim spominom, tudi težave z branjem in bo posledično slabše funkcioniral na vseh šolskih področjih. Da bi si lahko zapomnili črke ter zaporedje črk, ki sestavljajo besede, in jih lahko uporabljali ter priklicali za pisanje in branje, moramo biti sposobni zadržati njihovo sliko v spominu in imeti hiter dostop do te shranjene informacije.

Morda se sliši zapleteno, ampak otrokov vizualni spomin lahko urimo s čisto preprosto vajo.

Pred otroka na preprogo ali na mizo položimo tri predmete iz njegovega okolja. Opazuje naj jih deset sekund. Predmete nato pokrijemo. Otrok naj poskuša našteti predmete, ki jih je videl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pri starejših otrocih, ki že poznajo črke in imajo težave z branjem ali disleksijo lahko konkretne predmete postopno zamenjamo s črkami in številkami. Število predmetov, črk ali številk lahko postopoma povečujejte. Otroka spodbujate naj opazuje svoj napredek! Pozorni bodimo, da naloga za otroka ne bo prezahtevna. Da bo vse skupaj bolj zabavno in sproščeno z otrokom zamenjate vlogi. On naj postavlja predmete, vi pa ugibajte 🙂

5 razmišljanj o “Priprava na branje … vizualni spomin”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s