Prirejanje in urejanje

Zadnjič smo se v Mali šoli že spoznali v razvrščanjem. Takrat sem poleg razvrščanja omenila še dva druga naravoslovna postopka urejanje in prirejanje s katerima se otroci srečajo v šoli.  

Prirejanje je pravzaprav zelo podobno iskanju parov. Z otrokom lahko urite prirejanje prek preprostih hišnih opravil. Otrok vam lahko priskoči na pomoč pri sortiranju perila in išče pare nogavic – prireja ena na ena. Prav tako lahko sodeluje pri pripravi mize za kosilo in vsakemu od družinskih članov priredi po en krožnik, eno vilico, eno žlico, en nož in en prtiček. Prirejanje lahko urimo tudi s pomočjo kartic iz igre Spomin, kart Črni Peter … itd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA WP_20130313_009

Nešteto možnosti za prirejanje se skriva tudi na sprehodu po naravi. Otrok lahko prireja liste in plodove istega drevesa, k vsaki polžji hišici priredi en, dva ali tri nabrane kamenčke.

 

Prirejanje lahko za 5 in 6 letnike združimo tudi z urjenjem fonološkega zavedanja (predmet priredi k ustrezni črki za prvi glas v besedi) ali z utrjevanjem številskih predstav (k cifri prireja ustrezno število predmetov).

 WP_20140421_011  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za razliko od prirejanja pri urejanju ne iščemo parov in se ne sprašujemo ali sta predmeta enaka ali ne. Pri urejanju otrok raziskuje odnose med predmeti. Sprašuje se ali je drugi predmet manjši ali večji od prvega, nižji ali višji, svetlejši ali temnejši … Na podlagi izbranega kriterija nato predmete uredi (od najtemnejšega do nasjvetlejšega, od največjega do najmanjšega …)

WP_20130927_001[1]

 

 

Kamenček za tale material (lesene barvne tablice lahko srečate tudi v Montessori vrtcih) je Škrat nabral lansko poletje.  V osnovne odtenke akrilne barve sem nato postopoma dodajala belo barvo, tako da je bil vsak kamenček nekoliko svetlejši od prvega.

WP_20130927_002[1]

Otrok naj poskusi kamenčke urediti od najtemnejšega do najsvetlejšega ali pa naj prepusti domišljiji prosto pot in z barvnimi kamenčki ustvari pisane morske slike. Tudi prosto ustvarjanje in letenje na krilih domišljije sta odlična pripravna na pisanje šolskih spisov :))

2 razmišljanji o “Prirejanje in urejanje”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s