Priprava na branje … vizualna orientacija

Mešanje vrstnega reda črk ali menjava položaja črk v besedi se navajata kot eden najbolj tipičnih pokazateljev disleksije. Mešanje vrstnega reda črk je direktno povezano z občutljivostjo za zaznavanje prostorskih odnosov in zaporedja. Točno določeno mesto črke v besedi je povezano s prostorskim odnosom med to črko in ostalimi črkami, ki sestavljajo izbrano besedilo. Spretnost, ki nam omogoča ustrezno zaznavanje prostroskih odnosov med  črkami imenjujemo vizualna orientacija. Izrazitih težav z zaznavanjem vrstnega reda črk v besedi pa ne moremo povezati samo s šibkim fonološkim zavedanjem (Vidyasagar in Pammer, 2009). Terepocki, Kruk in Willows (2002) ugotavljajo, da prihaja do obračanja črk, ne samo zaradi splošnih težav z orientacijo v prostoru, temveč tudi zaradi neučinkovitih strategij za prepoznavanje usmerjenosti črk.

Vizualno orientacijo lahko s spreprostimi vajami urimo že v predšolskem obdobju. Otrok, ki bo imel dobro razvito vizualno orientacijo bo lažje razločeval vidno podobne črke (b-d, p-b). Prav tako bo imel tudi manj težav s pisanjem. V prvem razredu imajo otroci pogosto težave z orientacijo v zvezku. Kam napišemo naslov? Kje je začetek vrstice? Kje je zgoraj? Kje je spodaj? Raziskave so pokazale, da so otroci z dobro razvito vizualno orientacijo uspešnejši pri delu v šoli in lažje sledijo pouku.

Nekaj idej za urjenje vizualne orinetacije:

Iz paličic ali kock sestavite vzorec, otrok pa naj poskuša sestaviti enak vzorec. Usmerjajte ga na opazovanje vzorca iz leve proti desni.

    WP_20141003_20_24_51_Pro WP_20141003_20_25_12_Pro

Sestavljanje duplo kock s pomočjo predloge:

Tile kartončki so nastali kar iz plakata, ki smo ga dobili v škatli skupaj s kompletom Duplo kock. Plakat sem razrezala in koščke plastificirala. Škrat si izbere en kartonček in poskuša sestaviti enak avtomobilček kot je narisan na kartončku. Ob tem mora biti pozoren na barvo in obliko kock. Z brskanjem po škatli in iskanjem ustrezne kocke uri tudi vizualni spomin in vizualno diskriminacijo. Ko kocke setsavlja pa mora biti pozoren na lego kocke v odnosu z drugimi kockami (enako spretnost bo v šoli potreboval tudi pri branju). Med igro razvija vizualno orientacijo in se zabava:)

WP_20141003_19_41_32_Pro

WP_20141003_20_22_32_ProWP_20141003_20_21_45_ProWP_20141003_20_21_39_Pro

Pozdravček, Mami in Škrat

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s