Škrat je dobil bratca … kotiček za umirjanje

Od kar ima Škrat bratca je življenje pri nas še malo bolj pestro kot po navadi. Mali Čriček je tudi glavni ”krivec”, da je Mala šola občasno postavljena na stranski tir. Škratu se je življenje v zadnjih mesecih obrnilo na glavo. Kljub temu, da je bratca takoj vzljubil, si ob obilici Čričkovega joka,  deljeni pozornosti in zahtevni vlogi starejšega bratca nakopičena čustva večkrat sprošča v obliki trme in drugih oblik vedenja, ki nama z očkom niso najbolj po godu. Ker veva, da s tem izraža svojo stisko in je zanj oblica novih čustev tako intenzivna, da se z njimi težko sooča sam sva mu sredi dnevne sobe postavila mali kotiček za umirjanje.  Z njim mu sporočava, da je to njegov prostorček, kjer se lahko umiri midva pa ga imava, vedenju navkljub, še vedno rada in si želiva njegove bližine.  (Za razliko od time-out kotička, kjer otroka ob vedenju, ki nam ni všeč pošljemo v drug prostor s čimer mu sporočamo: Ko se ”grdo” obnašaš te ne sprejemamo, zato moraš stran, na samo!)

 

WP_20141010_031

Ko bratec veliko joka in ga po cele dneve nosimo po rokah, mu pojemo in ga mirimo se Škrat počuti malo zapostavljenega. Takrat, rad kaj ušpiči in si tako pribori malo več pozornosti. Sama klica po pozornosti ne dojemam kot nekaj negativnega ali kot izsiljevanje, temveč kot jasno sporočilo, da je moj otrok v stiski in si želi bližine. Ker ga imam rada in ker mislim, da je tako prav, se na njegov klic po pozornosti vedno odzovem. Prepričana sem, da zaradi tega ne bo razvajen!

Ker pa brcanje žoge po stanovanju, klicu po pozornosti navkljub, ni dovoljeno mora Škrat za nekaj minut v kotiček za umiranje. Tam ima nastavljeno želvico z otroško uspavanko, ki jo je imel rad še ko je bil dojenček. Sam si potegne pesmico in dokler traja sedi v kotičku. Ob tem ima zraven tudi eno od svojih najljubših slikanic.

Po mirni minutki se s Škratom stisneva in pogovoriva. Trudim se ubesedit njegove občutke. Jezen si ker bratec joka, žalosten si ker ga očka nosi in nima časa, da bi se s teboj igral. Ne veš kako bi nama to povedal, zato malo ”ponagajaš”. Ponudim mu drugo rešitev! Ko boš naslednjič žalosten pridi k meni in mi to povej, skupaj bova razmislila, kaj lahko narediva, da bosta dobre volje ti in bratec.

Škrat po tem utrujeno a zadovoljno zavzdihne in se privije k meni.

WP_20141010_023

Včasih, ko je res hudo mu, da bi lažje našel stik s sabo in se pomiril v tušu pripravim veliko kad vode. Dodam mehurčke, brivsko peno, barve, bleščice, zajemalke, žlice, cedila (kar imam trenutno pri roki) … in ga pustim, da se z vodo igra kolikor dolgo želi. Voda ima nanj prav terapevtski učinek. Po igri je umirjen in v stiku sam s sabo.

4 razmišljanja o “Škrat je dobil bratca … kotiček za umirjanje”

  1. Joj, ta je pa res dobra, kad v tušu. Saj ne, da se tako pri nas fanta tudi kopata, ampak da bi ta vodi najbolj prijazen košček stanovanja ponudila tudi v igro, pa še nisem pomislila. Super mora biti, kar vidim, kako se umiri z vodo. In tudi sicer odlični nasveti 🙂

    1. Pozdravljena! Hvala:) Tudi našedva se v tej kadi ne samo igrata, ampak tudi kopata:) Včasih starejši dobi tudi kakšno resno nalogo in mora v kadi zdrgniti kakšno posodo, igrače iz peskovnika..itd. Super je ker voda ob tem vedno šprica na okrog, jaz pa nisem obremenjena s poplavo:)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s