Malček in kovanček

Naš skoraj štiri letnik je zadnjič od prababice dobil poln šparovček kovačkov. Prababica ga je cela navdušena spraševala kaj si bo z njimi kupil … Najprej jo je samo začudeno gledal, potem pa se mu je pogled  zaiskril in hitro je ugotovil, da si bo kupil velikega rumenega bagra … Kot, da smo kaj drugega sploh pričakovali:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potem je sledila razlaga, da za takega velikega bagra v šparovčku še ni dovolj kovancev … in naš Škrat tako sedaj špara in prešteva kovančke in čaka, da se jih bo nabralo dovolj za tistega bagra kombinirko (njegova skovanka), ki ima roko spredaj in zadaj in je ohhh in splohhh rumen in velik in hiter in močan in nujno, življenjsko potreben in nepogrešljiv kos težke mašinerije na gradbišču sredi naše dnevne sobe. Mami, brez takega bagra ne moremo kopat dovolj globokih lukenj za temelje, mi pravi in me postrani pogleda. Češ, ti na res nič ne razumeš?!

No s tem šparovčkom so se mu odprla vrata v svet nakupovanja. (Če bi bilo po moje, bi bila še nekaj časa  trdno zaprta … ampak naj bo, kar je je.) Zadnjič sva šla v trgovino in prvič je opazil, da so pod vsakim izdelkom napisane cene. Nekaj številk že pozna, tako da se je hitro lotil raziskovanja polic.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O naši mali prodajalni pri škratu, kjer plačujemo s kroglicami sem že pisala. No, kroglice so po novem out! Na vrsto so prišli pravi kovački … no Škratu se zdijo pravi, v resnici pa so tisti, v katerih se skriva čokolada. Ampak … psssst! Tega Škrat (zaenkrat) še ne ve!:)  Če bi vedel, bi jih kaj hitro pohrustal 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tako sedaj po novem v naši prodajalni kupujemo s ”pravimi” kovančki. Na listke pa pišemo prave račune. Samo blagajna nam še manjka. Za enkrat jo je nadomestila kar navadna kartonasta škatla.

Tale igra s kovanci je zelo poučen/zabaven uvod v učenje seštevanja. Namreč, če nekaj stane 3 evre moraš, da lahko plačaš prešteti in sešteti tri kovance po en evro.

1+1+1= 3

Fino je, ker so na kovancih zapisane tudi cifre tako, da so to pravzaprav čisto pravi in prvi računi seštevanja.

No, za enkrat so tile kovanci pri nas namenjeni bolj prosti igri … ko pa se bomo lotile še kakšne malo bolj resne ”aktivnosti” se ponovno beremo:)

Lp, Mami in Škrat

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s