Prosta igra s števili

Ni treba, da so vse dejavnosti, ki se jih lotimo z našimi malčki in predšolskimi škrati vodene. O pomenu proste igre za dojenčke smo že govorili. No, enako velja tudi za malčke in otroke vseh starosti. Otroci prek proste, domišljijske igre preizkušajo znanje in spretnosti, ki so si jih že usvojili in pridobili. Domišljijska igra je pravzaprav vaja in priprava na resnično življenje. Ko se malček igra trgovino, pošto, gradbišče ali karkoli drugega, kar mu pač tisti trenutek pade na pamet, ob tem preizkuša pridobljene spretnosti v praksi. Ob tem ko kramlja sam s sabo in namišljenimi soigralci, preizkuša na novo naučene besede in besedne zveze, ob kuhanju uri pridobljene finomotorične spretnosti, ko se igra trgovino pa preizkuša in utrjuje pridobljene številske predstave.

Škrata zadnje čase zanimajo številke. Tele simpatične lesene ”peščene” številke smo si izposodili pri Labirintu življenja! Ravno prav velike so za škratove male roke … Všeč so mu, ker so številke namesto iz peščenega papirja narejene iz mehkega materiala, ki se pa še vedno dovolj razlikuje od podlage, da mali prski lahko nežno drsijo po obliki števil.

Nekajkrat sva števila pogledala, pretipala in poimenovala…potem pa je Škrat pustil domišljiji prosto pot se z njimi poigral po svoje. Ob tem je glasno ponavljal in poimenoval tistih nekaj števil, ki jih že pozna … in skozi igro sam  neobremenjeno utrjeval že osvojeno znanje.

Števila je najprej uporabil pri igri z blagajno in kovančki o katerih smo pisali zadnjič.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lotil se je tudi razvrščanja števil in iskanja parov (uporabil je dva kompleta števil).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nato je dodal še plastificirana števila s količinami in iskal pare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tako si je čisto sam zamislil cel kup raznolikih in poučnih aktivnosti na temo števil. Sedaj imava ves čas na polici košaro z različnimi materiali na temo števil, ki so namenjeni prosti igri s števili. Jaz pa sem vedno nekje v bližini na voljo za vsa dodatna vprašanja, ki mu rojijo po glavi:) Že celo popoldne se čez dnevno sobo dere proti kuhinji…Mamiiiiii, kateeeeraaa števiiiillkaaaa je toooo??? A ni to super? Notranja motivacija v svojem polnem zagonu!

Če vas zanima kaj več o Labirintu življenja, ne pozabite pobrskati še po njihovi spletni strani: http://serv68.wix.com/labirintzivljenja

p.s.: Če slučajno pričakujete novega družinskega člana ali poznate kakšno bodočo mamico … toplo priporočam nakup njihovega Topponcina! Naš Čriček je bil kot novorojenček nad njim navdušen:)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s