PRVI KORAKI V SVET BRANJA IN PISANJA – povezava med glasovi in črkami

V predšolskem obdobju je zelo pomembno, da se otrok nauči razločevati glasove, ki sestavljajo posamezne besede. Zavedanje glasov lahko razvijamo prek kopice zabavnih aktivnosti.  Otroci se prek branja pesmic in ugank srečajo z rimami, nato se postopoma naučijo prepoznavati prve glasove v besedah, nato zadnje in na koncu srednje.

Sočasno s tem, ko se otrok začne zavedati, da so besede sestavljanje iz glasov in se z glasovi igra igre glaskovanja (po domače rečemo,da besede črkuje) ugotovi, da vsaka črka predstavlja posamezen glas.

Šele ko dobro izuri fonološko zavedanje in zna besede razčleniti na glasove, vsak glas pa poveže z ustrezno črko se lahko nauči pisati in kasneje tudi brati (večinoma). Branje je namreč kompleksnejši proces od pisanja, poleg tega pri pisanju ubesediš svoje lastne misli, pri branju pa se srečuješ z zapisom misli nekoga drugega.

Kako pa to izgleda v praksi?

POVEZAVE MED GLASOVI IN ČRKAMI

plastelin in črke

Zadnjič sem med brskanjem po Tedi-ju naletela na tale sest modelčkov v obliki črk.  S Škratom sva izdelala plakat prvih glasov (sličica in črka – torej povezava med fonemom in grafemom). Nato pa je iz plastelina izrezoval črke in jih prirejal na plakat, k ustrezni sličlici. Super sva se zabavala!

2 razmišljanji o “PRVI KORAKI V SVET BRANJA IN PISANJA – povezava med glasovi in črkami”

  1. “glaskovanja (po domače rečemo,da besede črkuje)” – pozdravljena, popravila bi, da sta glaskovanje in črkovanje dva različna pojma. nekoč so nas učili črkovati, danes je glaskovanje poudarjena izgovorjava glasu in ne črke, npr. M, ko črkuješ je M jasen, kratek, pri glaskovanju je MMMMM, kot bi npr po dobrem obroku izrazil dober okus…enako velja za vse ostale glasove, ki jih izgovarjamo poudarjeno z vsemi organi v ustih, ki ta glas pomagajo oblikovati. sicer pa je zelo pomembno zlogovanje, po fonemske razločevanju 🙂

    1. Pozdravljena!

      Najlepša hvala za opozorilo glede netočnosti zapisanega. O tem kaj je glaskovanje in zakaj je pomembno se s starši veliko pogovarjamo na predavanjih, večkrat pa sem razliko med črkovanjem in glaskovanjem omenila tudi v drugih objavah. Opazila sem, da starše, ki niso iz pedagoških vod, ta izraz zmede zato sem poskušala v tem kratkem zapisu stvar malo poenostavit, pa sem vse skupaj vrgla v isti koš 😉 Če vas ne moti, bi namesto ”po domače..” v oklepaju starše usmerila na vaš komentar 🙂 Mnenja in pripombe so vedno dobrodošle:)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s