Šola ni Šala

Ta vikend sem imela priložnost, tako mimogrede, poklepetat z eno zelo bistro in navihano prvošolko. Povedala mi je kako ji je ime, potem pa je iz njenih majhnih ust priletel stavek, ki mi je dal misliti. Nisem jo vprašala kako je v šoli, kar sama je načela pogovor: ” A veš, jaz že delam veliko napak.”

Hmmm… Občutila sem, da je to njeno breme, ki ga vsak dan v šolski torbici nosi s sabo v šolo in nazaj domov. Očitno je imela občutek, da bo lahko z mano poklepetala o svojih občutkih. Ko sva takole med igro, jaz sem se igrala s Čričkom, ona pa s punčko in vozičkom, malo poklepetali mi je vse lepo razložila. Besede so kar vrele iz nje. Ne pišem dobro do črte, ne barvam dovolj natančno, prepočasi kaj nalepim, ne rišem lepih krogov, ne strižem dovolj po črti…..

Pogovor sem poskušala napeljati na pozitivno stran šole. ” Pa sigurno se naučite veliko zanimivega in novega, pa raziskujete in se pogovarjate.” , ”Ja, veliko pišemo in rišemo v zvezek. Veš, sem porabila že cel zvezek, pa tudi delovni zvezek smo že končali.”

Povedala mi je, da težko sedi pri miru 4 ure, pa da so odmori zeloo kratki, pa da težko posluša toliko časa, pa tudi nekaj lepih stvari je naštela, da ne bo pomote.

Zaključili sva, da šola nikakor ni Šala in da prvi razred tudi od daleč ni podoben vrtcu. Ja, šola je čisto prava Šola. Tista velika, z veliko začetnico in piko na koncu vsakega stavka.

A veste kaj mi je šlo ob tem najinem pogovoru po glavi? Vsi tisti trenutki, ki sem jih preživela, kot specialna pedagoginja, ob otrocih v prvem razredu in pa tisti moment, ko se je ob opazovanju teh res majhnih črvičkov, ki jim pol leta sploh ni bilo jasno kaj se od njih pričakuje, rodila ideja za Malo Šolo.

Za Malo Šolo, ki je že bila del našega sistema, pa smo z uvedbo devetletke pozabili nanjo in na katero imam zares lepe spomine.  Za Malo Šolo,ki bi korak za korakom pomagala prav vsem vrtičkarjem  ob prehodu iz vrtca v šolo.

Dve leti minevata od tega trenutka in počasi, počasi ideja postaja resničnost. Najprej z eno skupinico Malčkov vseznalčkov, ki se z mano vsak teden družijo v Mali Šoli in morda kmalu še z drugo.

Pa če bo zaradi Male Šole za enega samega otroka prehod iz vrtca v šolo šala mala in prvi razred prijetna dogodivščina skozi katero bo ohranil ljubezen do učenja in znanja, radovednost in predvsem pozitivno samopodobo je to To. Če pa mi uspe prehod med šolske klopi polepšati še kakšnemu otroku več, pa še toliko bolje.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s