Preproste ideje za igro malčkov

Kaj pritegne eno in pol leta starega raziskovalca? Drobni kamenčki pred hišo, storži, pa tekanje po travi, sezuvanje nogavic, prelivanje vode, polivanje vode … Kaj pa v stanovanju? Kupljene igrače niso prav dolgo zanimive, mamini lonci že nekoliko bolj, pa drobne kocke s katerimi se igra bratec sploh. Predvsem je potrebno vse preložit iz polic na tla, vse zvleči iz predalov, 100x na dan sezut nogavice, sredi dnevne sobe obut čevlje, prelistat vse zvezke … itd.

Picture 0445.jpg

Kaj je tisto kar vodi malčke na njihovi poti raziskovanja in odkrivanja sveta? Marija Montessori je veliko govorila o notranjemu vodniku, ki se skriva v vsakem otroku in ga skozi občutljiva obdobje vodi na poti razvoja in usmerja k aktivnostim, ki jih roka in um potrebujeta za razvoj.

Če dobro opazujemo, po čem posega otrok mu lahko pripravimo aktivnosti skozi katere bo lahko razvijal potrebne spretnosti. Danes delim z vami nekaj preprostih idej za doma narejene igre:

Stara plutovinasta tabla se je z nekaj samolepilnimi ježki spremenila v pravo tablo aktivnosti za malega črička:

 

Picture 048.jpgZelo rad prestavlja slike in različne lesene kocke iz enega ježka na drugega.  V plastenke meče kroglice in kocke.

Picture 052.jpg

Na kartonasto škatlo sem nalepila prozorno vrečko, ki sem jo pred tem napolnila z rdečo in modro barvo. Čriček rad opazuje kako se barva meša med tem ko gladi vrečko.

Picture 043.jpg

Včasih so najbolj zanimive tiste stvari, ki so najbolj preproste. Malčki ne potrebujejo dragih igrač. Z malo iznajdljivosti lahko doma naredite različne zanimive igrače za male raziskovalce. Opozorilo: lahko se zgodi, da bodo mali raziskovalci tako padli v igro, da bodo na vas čisto pozabili. Nikar jih ne motite, raje v miru spite skodelico kave 🙂

Mami Teja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s