Odnosi med sorojenci 1

Odnosi med sorojeci so ena izmed tem s katero se hočeš ali nočeš intenzivno ukvarjam zadnje mesece. Vanjo sem se poglobila predvsem po sili trenutnih družinskih razmer, čeprav me je od nekdaj zanimala.
Verjamem, da je to ena izmed tem iz katere doktorirajo marsikateri starši. Kajti spori med bratci in sestricami so v družinah skoraj tako pogosto na družinskem meniju kot ljubeči trenutki.
Preden sem imela več kot enega otroka sem na celotno zadevo gledala z rožnatimi očali. Božajoč trebušček po katerem se je prekopicaval drugi sin sem si romantično predstavljala kako se bosta bodoča bratca cele dneve skupaj igrala, kako bosta najboljša prijatelja 24/7 in kako bo vse skupaj oh in sploh luštno in sladko. Seveda sem slišala zgodbice staršev katerih otroci so si stalno v laseh. A priznam, da so mi šle skoz eno uho noter in skozi drugo ven. Ob tem sem seveda pametno modrovala sama pri sebi, da se kaj takega pa meni ob vsem poznavanju otroške psihologije, razvoju otroških možganov in otroka na sploh kajpak ne more zgoditi.
In tako, kot sem pojedla že več ali manj ves zarečen kruh, sem mi je kmalu po prihodu drugega sina v obliki bogato obloženega sendviča ponudil še ta. Drugo porcijo sem dobila še po prihodu tretjega sina. Počasi (ampak res počasi) lahko rečem, da sem odkrila (in še odkrivam) nekaj univerzalnih receptov kako lahko starši pripomoremo k temu, da doma na otroškem meniju ne bo le kuhana mula.
Prihod dojenčka v družino za že ”obstoječe” otroke ni lahek zalogaj. Za seboj potegne en cel kup sprememb, pa če se še tako zelo trudimo, da bi družinsko življenje ostalo na ustaljenih tirnicah. Verjetno vsak, ki ima vsaj malo izkušenj z otroki ve, da so otroci bitja navad. Spremembe jih hitro vržejo iz tira. Le to se lahko kaže v obliki pogostega joka, ”trme”, strahov, ”dojenčkastega” obnašanja ali na kakšen drug način. Kdaj točno in na kakšen način bodo nakopičena čustva izbruhnila na plan je odvisno predvsem od karakterja in starosti otroka, pa tudi starostne razlike med sorojenci. Dejstvo pa je, da slej ali prej bodo. S čustvi je tako, da nekaj časa lahko vrejo pod površjem nato pa izbruhnejo z vso silo takrat, ko jih najmanj pričakujemo. Predlagam, da jih pričamo odprtih rok (in glav) in jim pustimo, da se izlijejo na površje. Otroci se nakopičenih čustev najlažje znebijo z jokom in smehom. Ravno smeh je tisti, skozi katerega lahko starši otroku najlažje pomagamo, da se znebi čustvenih napetosti. Kako? Skozi pristno igro z otrokom. Otrokovo stisko naslovimo prek igre tako, da v igri sami stopimo v vlogo nemočnega (vlogo v kateri je pogosto naš otrok). Lahko se igramo, da otroka iščemo in ga nikjer ”ne najdemo”. Mojemu srednjemu sinu se zdi zelo zabavno, če se ob iskanju delam, da ga ne vidim. Hodim po stanovanju mimo njega in glasno kliče: ”Kjeeee si? Poooogrešam te … Kam se je skril moj srček??” Ob tem maham v prazno in se hecam, da zdaj ga bom pa sigurno našla. Kako vem, da mu taka igra pomaga? Ob njej se glasno smeji, po 10 minutah take igre je bolj sproščen in umirjen. Rad jo ponavlja, ob tem pa si izmišljuje še nova pravila igre. Igra naj vključuje tudi veliko crkljana in dotikov. Bolj kot je igra ”trapasta” bolj se bo otrokom zdela zabavna. Skozi igro lahko naslovimo tudi situacije iz realnega življenja. Pogosto se po prihodu dojenčka dogaja, da se starejši otrok ne želi več samostojno obleči, obuti ali želi da ga hranimo, spimo z njim.. Igramo se lahko na katerokoli temo. Če se bo otrok ob tem od smeha valjal po tleh smo sigurno na pravi poti. Take igre otrokom pomagajo tudi, da se čutijo bolj povezani z nami. Trdnejša kot je vez med otrokom in staršem lažje bomo krmarili skozi težke in naporne trenutke. Taka igra pri nas ne sprošča samo otrok, temveč tudi mene. Družinsko življenje je lahko sila naporno, a zakaj ne bi bilo tudi sila zabavno kajne?
Priznam, pogrešala sem pisanje. Še se beremo.
Mateja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s