Odnosi med sorojenci

Kot sem napisala že v zadnji objavi je tema o odnosih med sorojenci zame trenutno zelo pomembna. Želim si, da fantje med seboj razvijejo trdne in ljubeče vezi, ki jih bodo povezovale tudi ko ne bodo več majhni. Ves čas iščem nove ideje za različne igre in aktivnosti, ki bi le te utrjevala in bi hkrati pozitivno vplivale na celotno družinsko klimo.

Tekmovalnost med sorojenci je za vse z več kot enim otrokom zelo aktualna tema. Slej ali prej se pokaže neglede na starostno razliko med otroki. Mlajši kot so bolj je opazna navzven in postopoma prehaja od izražanja na fizičnem nivoju (vlečenje, grobi objemi … ) proti izražanju na verbalnem nivoju. V prvih letih se kaže zelo očitno in jo starši takoj lahko opazimo  medtem, ko se starejši otroci in najstniki naučijo le to izražati bolj prikrito.

Tekmovalnost med sorojenci je nekaj povsem običajnega. V otrocih aktivno deluje pradavni preživetveni nagon in njihovi možgani delujejo po principu – Kdor bo zadnji pri koritu, bo lačen (velja na vseh področjih, ne samo pri hrani). Logične razlage, da je vsega dovolj za vse in da ni potrebe po tekmovanju tako ne zaležejo kaj dosti. Pomagamo jim lahko tako, da načrtno krepimo občutek varnosti in povezanosti z nami.  Z vami bi rada podelila nekaj preprostih idej, ki pri nas doma pomagajo pri vzpostavljanju in vzdrževanju pozitivnih odnosov:

  1. RAZMISLEK O NAŠEM OTROŠTVU

Sama sem edinka. Vedno sem odnose med sorojenci idealizirala, saj svoje realne izkušnje nisem imela.  Tudi, ko smo pričakovali drugega dojenčka sem si vse skupaj predstavljala zelo romantično. Sama pri sebi sem opazila, da me spori med otroki pogosto vržejo iz tira, jemljem jih preveč osebno, saj niso v skladu z mojo predstavo o tem kakšni naj bi odnosi med sorojenci bili. Zavedanje tega mojega naučenega vzorca mi pomaga, da na situacije pogledam tudi z drugega zornega kota. Prijateljica ima starejšega brata, ki je bil ko sta bila majhna večkrat grob, a je imela vedno občutek da mu starši popuščajo. Tudi sama ima sedaj deklico in dečka, stara 7 in 9 let. Sama pri sebi je opazila, da deklici večkrat popušča in je do dečka bolj stroga, saj ob njunih prepirih podoživlja konflikte, ki sta jih imela z bratom za čas njenega otroštva. Pomembno se mi zdi, da razmislimo o tem kako naše osebne izkušnje iz našega otroštva vplivajo na naše dojemanje odnosov med našimi otroki.

  1. IZOGIBANJE OZNAČEVANJU OTROK GLEDE NA NJIHOVE LASTNOSTI

Kolikor se le da se izogibam temu, da bi enega otroka proglasili za ”ta pametnega”, drugega za ”ta pogumnega” in tretjega za ”ta pridnega/porednega”. Otroci se hitro identificirajo s temi nalepkami in po njihovi logiki je v družini prostor le za enega najboljšega. Razmišljajo – če je on pameten, potem sem jaz neumen in če sem jaz priden, je on poreden. Vsak si želi biti najboljši in najbolj ljubljen. Take oznake v otrocih zbujajo jezo in zamero, ki slej ali prej bruhne na plan in negativno vpliva na odnose med njimi.

 

  1. OPAZIMO TRENUTKE KO SE OTROCI DOBRO RAZUMEJO

Težko se izognemo temu, da ne bi opazili tistih trenutkov ko so si otroci v laseh. Če ne drugega zato ker so po navadi ob tem tudi precej glasni.  Ko pa se mirno zaigrajo, se raje tiho umaknemo in pet minut uživamo v premirju. Vedeti moramo, da se najpogosteje ponavlja tisto vedenje, ki mu namenimo največ pozornosti. Pohvalimo jih vsakič, ko opazimo, da drug za drugega naredijo nekaj dobrega, si pomagajo, delijo stvari med seboj.

 

  1. HVALJENJE

Otroci so veseli pohvale. Radi slišijo, ko jih starši komu pohvalimo in povemo kako ponosni smo nanje.  S pohvalo lahko pomagamo majhnemu otroku, ki se težko sooča z različnimi občutki ob prihodu dojenčka. Ta igra pri nas še vedno ”pali” tako pri srednjem, kot pri najstarejšem. Dojenčku večkrat razlagam (ob tem se delam, da ne vem, da starejši otrok zraven posluša) kako spreten je že, kako se je danes potrudil pri oblačenju, koliko je pojedel ..

  1. OTROCI PROTI STAŠEM

Pri igrah naj otroci ne tekmujejo drug proti drugemu. Tekmujejo naj kot ekipa proti staršem. Starši se lahko delamo, da smo ”štorasti” in izgubimo, otroke pa pohvalimo za dobro timsko delo.

 

Še bi lahko naštevala. Saj pravim, da je to tema, ki je pri nas vsakodnevno

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s