Kako izbrati slikanico za malčka?

Z branjem in ob gledanju knjig razvijamo otrokov govorno jezikovni razvoj. Ob tem spodbujamo tudi ljubezen do knjig in branja. Kako pa izbrati primerno knjigo za malčka? In na kakšen način lahko spodbujamo govorno jezikovni razvoj in bogatimo otrokov besedni zaklad?

M. Montessori


Marija Montessori je poudarjala, da je v obdobju do šestega leta pomembno, da je otrok čim bolj v stiku z realnim svetom. Svet, ki ga obdaja je zanj nov in sam po sebi tako zelo čaroben. Drobne vsakdanje stvari ga navdušujejo in prižigajo v njem iskrice radovednosti. Otrok v tem obdobju tudi poskuša razumeti svet okrog sebe. Kaj ni nekaj najbolj čarobnega pogled na otroka zatopljenega v drobno mravljo ali pogled na otroka navdušenega nad mlado račko?

Prve slikanice naj zato temeljijo na realnosti. Izbiramo podobe iz vsakdanjega življenja otroka in bližnje okolice. Izbiramo knjige z lepimi fotografijami in realističnimi ilustracijami.


Prve slikanice za otroke stare okrog enega leta naj na eni strani nimajo veliko ilustracij. Najbolj primerne so knjige z eno sliko/enim predmetom na eni strani. Kasneje postopno stopnjujemo količino slik na eni strani.

Kako spodbujamo govorno jezikovni razvoj?

POIMENOVANJE PREDMETOV/ŽIVALI NA SLIKAH – ko z otrokom listamo po slikanici poimenujemo živali na slikah

POKAŽI MI – v drugi fazi otroka potem, ko smo že večkrat poimenovali živali na slikah prosimo, naj nam posamezne živali pokažejo

KAJ JE TO? – Šele, ko nam otrok zna pokazati posamezno žival ali predmet ga spodbujamo, da jih tudi poimenuje.

OPISOVANJE DOGAJANJA – ob gledanju slik otroku pripovedujemo zgodbo o tem kaj se dogaja na slikah. Vsakič si lahko zgodbo zamislimo malo drugače.

POVEZOVANJE Z OTROKOVIMI IZKUŠNJAMI – Ob slikah otroku pripovedujemo o njegovih izkušnjah povezanih z ilustracijo

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s